cukier

i

Autor: pixabay.com

Dlaczego cukier to "biała śmierć"? Sprzyja nie tylko otyłości!

2023-02-15 13:18

Cukier jest niesamowicie słodką substancją, którą otrzymuje się z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Mimo iż smakuje wielu osobom i niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego porannej kawy czy herbaty, to warto wiedzieć, że jest on bardzo szkodliwy. Dlaczego? Cukier sprzyja nie tylko otyłości, ale także innym chorobom. Sprawdź dlaczego cukier to "biała śmierć".

Na świecie jest wiele osób, które nie wyobrażają sobie porannej herbaty lub kawy bez posłodzenia cukrem. Są też tacy, którzy po obiedzie muszą zjeść chociaż jednego cukierka, a na deser koniecznie musi być słodkie ciastko - bo jakby inaczej?! Cukier to słodka substancja krystaliczna, inaczej sacharoza, którą otrzymuje się z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Pod względem budowy chemicznej sacharoza należy do węglowodanów, a dokładniej do dwucukrów i jest zbudowana z dwóch cząsteczek monocukrów - glukozy i fruktozy.

Cukier występuje w wielu produktach spożywczych, dlatego należy uważać co wrzucamy do koszyka. Powód? Cukier sprzyja wielu chorobom, nazywany jest "białą śmiercią", a w dodatku jego wartość odżywcza jest znikoma. To tak zwane puste kalorie, które nie dostarczają organizmowi niczego dobrego, poza energią.

Sonda
Słodzisz cukrem herbatę lub kawę?

Cukier - dlaczego szkodzi?

Dlaczego cukier jest niezdrowy? Odpowiedź na to pytanie, powinien znać każdy. Cukier sprzyja otyłości, jest prostą drogą do rozwinięcia cukrzycy, a w dodatku sprawia, że szybko stajemy się głodni. Cukry proste bo o nich mowa, to zmora wszystkich osób będących na diecie. W jakich produktach się kryją? Co złego mogą zrobić cukry proste z naszym organizmem? Ile procent naszego dziennego spożycia kalorii powinny stanowić cukry proste, by nam nie zaszkodziły? Odpowiedzi na wszystkie wymienione pytania, a także inne ważne kwestie, znajdziecie w rozmowie Katarzyny Żochowskiej z Dietetyk od Cukrzycy - Katarzyną Szybiak. Z podcastu dowiecie się między innymi:

  • Dlaczego cukier to "biała śmierć"?

  • Czy picie kawy uchroni nas przed cukrzycą? 

  • Czym są cukry proste i w jakich produktach się kryją?

  • Co złego mogą zrobić cukry proste z naszym organizmem?

  • Ile procent naszego dzienniego spożycia kalorii powinny stanowić cukry proste, by nam nie zaszkodziły?

  • Spożycie cukru = cukrzyca - mit czy nie?

  • Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?

Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w podcaście poniżej, a także w naszej aplikacji oraz w serwisie Spotify.

Listen to "Dlaczego cukier to "biała śmierć"? Rozmowa z Dietetyk od Cukrzycy - Katarzyną Szybiak" on Spreaker.