Jak uratować przesoloną zupę? Wystarczy dodać składnik, który KAŻDY MA W DOMU!

2021-12-07 11:31 Róża Perszon
Syta zupa kurczakowa z ryżem i ziemniakami
Autor: Shutterstock.com Syta zupa kurczakowa z ryżem i ziemniakami

Co zrobić z przesoloną zupą? Na pewno nie wylewać! W ten sposób zmarnujemy nasz czas i pieniądze, a także świeże i smaczne produkty. Oto kilka sprawdzonych metod, jak uratować przesoloną zupę. Wystarczy dodać składnik, który KAŻDY MA W DOMU!

Zupy królują na polskim stole od wielu lat. Uwielbiamy gotować zarówno delikatne wywary, gęste kremy, jak i sycące zupy gulaszowe. Jednak czasami podczas przygotowania okazuje się, że danie wychodzi zbyt słone. Być może wsypaliśmy zbyt dużo soli albo produkty, których użyliśmy zawierały jej za wiele. Czy da się uratować takie danie? Co zrobić, gdy zupa jest za słona?

Przesolona zupa to prawdziwa zmora kucharzy, nawet tych najbardziej wprawionych. A zdarzyć się może każdemu. Nie oznacza to od razu, że danie jest zmarnowane bądź też, że trzeba je rozcieńczać (wodą, mlekiem, śmietaną lub jogurtem), aby zmniejszyć słonawy smak. Wystarczy zastosować banalnie prosty i tani trik. Z pomocą przyjdzie warzywo, które większość osób i tak już ma w swojej kuchni bądź też spiżarni. A chodzi o ziemniaka.

To banalnie prosty i przede wszystkim tani sposób. Opublikowano na TikToku krótką instrukcję, jak wykorzystać ten trik. Wystarczy do przesolonej zupy wrzucić obranego i surowego ziemniaka. Potem garnek należy przykryć, a danie dalej gotować przez ok. 10 min. Ziemniak w zupie pochłonie nadprogramową ilość soli. Dzięki temu danie będzie można podawać tak, jakby nic się nie stało. Nagranie Vanessy z TikToka ma już prawie siedem milionów odtworzeń.

Zastanawiając się, jak zagęścić zupę, często sięgamy po odrobinę jogurtu lub śmietany. Połączenie jednego z tych produktów z zupą pomoże nadać potrawie pożądaną konsystencję. Należy jednak pamiętać, że jogurt i śmietanę przed wlaniem do gorącego wywaru trzeba wcześniej zahartować.

W tym celu śmietanę wlewamy do kubka lub miseczki, dodajemy pół chochelki gorącego wywaru i łączymy. Jednolity płyn przelewamy do reszty zupy i cały czas mieszamy łyżką, aż się zagotuje. Użycie śmietany lub jogurtu może sprawić, że przesolone danie zyska łagodniejszy smak.

Przesolona zupa – co robić? Owoce i warzywa na ratunek!

Czasami się zdarza, że podczas przygotowywania naszego popisowego rosołu, wsypiemy zbyt dużo soli. Jak uratować przesoloną potrawę, jeśli nie chcemy do niej dodawać śmietany? W takich sytuacjach często z pomocą przychodzą niektóre warzywa lub owoce. Obierając dużego ziemniaka, przekrajając go na pół i wrzucając do garnka, przesolona zupa może zostać uratowana. Ziemniak powinien wchłonąć większość soli. Podobnie zadziała poćwiartowane jabłko, które wystarczy gotować około 10 minut. Pamiętajmy jednak o wyjęciu „ratunkowych” warzyw i owoców zanim stracą konsystencję pod wpływem ciepła.

Zupa Emeryta u Gessler
Źródło: Jak uratować przesoloną zupę? Wystarczy dodać składnik, który KAŻDY MA W DOMU!