Suszenie grzybów w piekarniku. Pamięta o tych prostych zasadach!

Doskonałe polskie grzyby można suszyć w piekarniku. Jak robić to prawidłowo? Wystarczy trzymać się kliku prostych zasad. Zajrzyjcie do naszej galerii i dowiedzcie się, jak suszyć grzyby, by zachować ich smak i zapach.

Suszone grzyby nadadzą się do zup, sosów, duszonych mięs oraz jako przyprawa do rozmaitych potraw. Suszenie grzybów pozwala na zachowanie smaku oraz aromatu prawdziwków, borowików, podgrzybków, koźlarzy i innych okazów, które jesienią możemy znaleźć w lesie. Nim się tam udamy, warto dowiedzieć się, gdzie iść na grzyby. Powrót do domu z udanego grzybobrania to dopiero początek pracy. Grzyby do suszenia należy odpowiednio przygotować. Sam proces pozbawiania ich wody można zaś przeprowadzić na kilka sposobów. Sprawdzoną metodą jest suszenie grzybów w piekarniku. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Opisaliśmy je w galerii na szczycie artykułu.

Jak mrozić grzyby?